Šafránová zmrzlina s borůvkami a ostružinami
IGREDIENCE PRO ZMRZLINU:
1/2 lžičky šafránových snítek (čnělek) (cca 3 ml)
3 lžíce horké vody (45 ml)
2 lžičky nakrájených pistáciových ořechů (30 ml)
1 šálek šlehačky (250 ml)
3 lžíce medu (45 ml)
2 žloutky
PRO POLEVU:
1 šálek (250 ml) čerstvého plodového ovoce (borůvky, ostružiny...)
1 lžička (15 ml) medu
POSTUP PRO ZMRZLINU:
1. Vaječné žloutky a med smíchejte ve středně velkém kastrolu dřevěnou lžící, dokud nevznikne hustá směs
2. Šafrán rozmočený v horké vodě přidejte ke žloutkům a medu a smíchejte společně se šlehačkou
3. Nechte je vychladit, pak nalejte do jednotlivých pohárů podle vašeho výběru
4. Nechte zmrazit po dobu 6 až 8 hodin, dokud směs neztuhne
PRO POLEVU:
1. Rozehřejte menší rendlík na mírnou teplotu a přidejte čerstvé plodové ovoce (ostružiny, borůvky, maliny...). Společně s medem nechte 5 minut povařit (dokud ovoce neuvolní šťávu)
2. Polevu nalejte na jednotlivé porce, posypte pistáciemi a podávejte