Vážení zákazníci

na základě vládního doporučení jsou kvůli situaci s šířením COVID-19, omezené platby v hotovosti (na dobírku). Proto jsme od 16. března pozastavili možnosti dobírky / platby v hotovosti při převzetí zboží. V této chvíli si tuto variantu platby nemohou zákazníci při objednání zboží zvolit u žádného z našich obchodů, a je povolena pouze bezhotovostní platba předem. K tomuto kroku jsme přistoupili z hygienického hlediska a k zajištění bezpečnosti všech zákazníků a našich partnerů a došlo tak k eliminaci potenciálně rizikových hotovostních plateb, s cílem snížit riziko přenosu nákazy při kontaktu mezi řidiči a příjemci. Náš přepravce Česká pošta s. p. funguje normálně, omezení se týká pouze platby v hotovosti (na dobírku). V případě požadavku na osobní vyzvednutí / převzetí zboží ve Zlíně, je toto zrušeno do odvolání.

Děkujeme za pochopení.

Šafrán pro zdraví

Crocus_sativus.jpg

Šafrán je jedním z vysoce ceněných koření známých od starověku pro jeho barvu, chuť a léčivé vlastnosti. Jedná se o suché čnělky nebo-li vlákna květu rostliny Šafrán setý. Je to cibulovitá celoroční rostlina patřící do rodiny Iridaceae, rodu Crocus a botanicky známého jako Crocus sativus. Toto exotické koření se v současné době pěstuje v mnoha zemích po celém světě, zejména v Íránu, Španělsku, Itálii, Francii, Řecku, Turecku a v indickém státě Džammú a Kašmír.

Každá květina obsahuje perianth (obal květní) sestávající se ze stylu (stonku), spojující se ve tři čnělky. Tyto čnělky mají v době vrcholné zralosti purpurově - červenou barvu s drobnými oranžovo - žlutými tóny na konci a společně se stylem tvoří základ tohoto velmi ceněného koření.

Šafrán má výraznou chuť, která pochází ze složek, jako je picrocrocin a safranal. Obsahuje také přírodní karotenoidní sloučeninu, crocin, která dodává šafránu zlatavě žlutý odstín. Tyto vlastnosti spolu s jeho léčebnými vlastnostmi činí z této potraviny cennou přísadu v mnoha kuchyních po celém světě.

Zdravotní přínosy šafránu

  • Květy se skládají z několika esenciálních těkavých olejů, nejdůležitější z nich je safranal, který dodává šafránu svou příjemnou chuť. Další těkavé oleje obsažené v šafránu jsou cineol, fenethenol, pinen, borneol, geraniol, limonen, p-cymen, linalool, terpinen-4-olej.
  • Toto barevně a chuťově výrazné koření má také mnoho netěkavých aktivních složek. Nejdůležitější z nich je ?-krocin, karotenoidová sloučenina, která dává pestíkům jejich přirozenou zlatožlutou barvu. Obsahuje také další karotenoidy, včetně zeaxanthinu, lykopenu, ?- a ß-karotenů. Jedná se o důležité antioxidanty, které pomáhají chránit lidské tělo před oxidačním stresem.
  • Šafrán je vynikajícím zdrojem minerálů, jako je měď, draslík, vápník, mangan, železo, selen, zinek a hořčík. Draslík je důležitá složka buněčných a tělesných tekutin, která pomáhá řídit srdeční frekvenci a krevní tlak. Lidské tělo používá mangan a měď jako ko-faktory pro antioxidační enzym, superoxid dismutasy. Železo je nezbytné pro produkci červených krvinek a jako ko-faktor pro enzymy cytochromoxidázy.
  • Navíc je také bohatý na mnoho vitálních vitaminů, včetně vitaminu A, kyseliny listové, riboflavinu, niacinu a vitaminu C, které jsou nezbytné pro optimální zdraví.


Léčebné použití šafránu

  • Aktivní složky obsažené v šafránu se používají v mnoha tradičních léčivech, neboť jsou dlouhodobě anti-spasmodické, karminativní, diaphoretické.
  • Výzkumné studie ukázaly, že těkavý olej safranal obsažený v šafránu, má antioxidační, cytotoxický účinek, antikonvulzivní a antidepresivní vlastnosti.
  • A-krocin, karotenoidová sloučenina, která zajišťuje šafránu charakteristickou zlato-žlutou barvu, má antioxidační, antidepresivní a protinádorové vlastnosti.

Vyzkoušejte naše recepty