Produkce a pěstování šafránu

Íránský šafrán a historie

Slovo šafrán pochází z arabského slova zafaran. Vědci prokázali prostřednictvím historických dokumentů, že šafrán má svůj původ v pohoří Zargos v Íránu (před více než 4 000 lety), a od té doby se šíří jeho obliba po celém světě. Po dlouhou dobu se íránský šafrán těší zájmu z celého světa a jeho spotřeba a poptávka strmě stoupá. Jedním z důvodů je skutečnost, že má íránský šafrán intenzivní přírodní vůni, purpurově rudou barvu a je také velmi bohatý na živiny.

Se 75 000 hektary šafránových polí Írán pokrývá přes 90% světové produkce šafránu, což činí přibližně 300 tun ročně. Írán lze považovat za kolébku světového šafránu. Dokonce i mnoho druhů šafránu, které jsou distribuovány s označením jiných zemí, pochází z Íránu. Šafrán je někdy přezdívaný jako červené zlato pouště, neboť jeho původem jsou íránské pouště. Většina íránského šafránu je určena k vývozu. V oblasti Torbat-e-Heydarieh se produkuje 100 až 130 tun šafránu, přičemž nejvíce pěstebních polí je v okolí měst Torbat-e Heydarieh, Zaveh, Roshthar a Mahvlat. Torbat-e Heydarieh se nachází v jižní části provincie Khorasan Razavi a zaujímá první místo na světě v produkci šafránu. Šafránová pole lze nalézt ve všech oblastech Íránu a zejména oblasti centrálního a východního Íránu mají specifické klima a tak poskytují nejlepší podmínky pro jeho pěstování.

Zajímavé je, že navzdory skutečnosti, že většina světové produkce šafránu pochází z Íránu, původ šafránu z Íránu se mnohdy na trhu tají. Přestože Írán exportuje šafrán do různých zemí, některé z nich prodávají takto zakoupený šafrán pod vlastní značkou.

Třídy kvality íránského šafránu jsou: "negin" (dlouhé červené čnělky, nejkvalitnější), "sargol" (červené čnělky, stejná kvalita jako negin), "pushal" nebo "poushal nebo poushali" (červené čnělky + množství žlutého stylu, nižší kvalita), "banda" (šafránový styl, který je prezentován v malém balíčku jako miniaturní pšeničná káva) a "konge" (pouze žlutý styl, deklarovaný, že má vůni, ale má jen malý, případně mizivý barevný potenciál).

Země produkující v porovnání s Íránem méně šafránu nemají specializované označení pro různé kategorie kvality šafránu, a proto označují svou produkci pouze jednou kvalitativní třídou. Vedle popisů založených na tom, jak se šafrán sbíral, může být šafrán zařazen podle mezinárodního standardu ISO 3632 po laboratorním měření krocinu (odpovědného za šafránovou barvu), picrokrocinu (chuť) a safranalu (vůně nebo aroma).

Podle ISO 3632 je klíčové stanovení obsahu nestygmatického obsahu ("obsah květinového odpadu") a dalších cizích látek, jako je anorganický materiál ("prach"). Tyto standardy klasifikace jsou stanoveny ISO (Mezinárodní organizací pro normalizaci, federací národních normalizačních orgánů). Předpis ISO 3632 se zabývá výhradně šafránem a zavádí tři kategorie: III (nejhorší kvalita), II a I (nejlepší kvalita). Dříve existovala i kategorie IV. Vzorky jsou přiřazeny do jednotlivých kategorií na základě měření obsahu krocinu a picrokrocinu v koření, které bývají zjišťovány měřením specifické spektrofotometrické absorbance. Vyhodnocení obsahu safranalu se provádí mírně odlišně a spíše než prahové hodnoty pro každou kategorii, vzorky musí mít pro všechny kategorie hodnotu 20-50.


Území okolo vesnice Gonabad, v okrese Miyan Velayat Rural District, samosprávní oblast hlavního města Mashhad, v provincii Razavi Khorasan, na severovýchodě Íránu, patří mezi významné oblasti produkce šafránu.
 

Íránský šafrán versus indický (kašmírský) šafrán

Hlavním rozdílem mezi indickým a íránským šafránem je výnos čnělek, který je asi 75%. Čnělky šafránu pěstovaného v Kašmíru jsou extrémně dlouhé a husté. Jsou také tmavě červené barvy. Velikost stigmat ovlivňuje vlastní vhodnost půdy a klimatu pro pěstování této rostliny. Někteří prodejci se také uchylují k míchání různých druhů šafránu. Obvykle je to prováděno dovozci v nevýrobních zemích kvůli velkým rozdílům v cenách: íránský šafrán má asi o 1/2 vyšší cenu oproti indickému (kašmírskému) šafránu. Obchodní název indického šafránu: "Mongra", "Lacha"

Íránský šafrán versus španělský šafrán

Vysoce kvalitní šafrán vyrobený v Íránu je vyvážen ve velkém do Španělska. Tady se šafrán smíchá se španělským a prodává, zabalen v krásných dárkových kazetách, jako "La Mancha" nebo "Mancha", který je pak distribuován za mnohem vyšší ceny do všech částí světa.

Stupnice španělského šafránu je: "cupe" (nejkvalitnější stupeň, jako iránský sargol), "mancha" (jako iránský pushal) a následují sestupné třídy "rio", "standard" a "sierra" šafrán. Slovo "mancha" ve španělské klasifikaci může mít dva významy: obecný stupeň šafránu nebo velmi kvalitní španělský šafrán chráněného zeměpisného označení. Španělská třída šafránu má status chráněného označení původu a jeho symbol bývá zobrazen na obalu produktu. Španělští pěstitelé tvrdě bojovali za status chráněného označení původu, protože cítili, že dovozy íránského šafránu přebalovaného ve Španělsku obchodníky a prodávaného jako "španělský šafrán" podkopávají skutečnou kvalitu značky La Mancha a de facto je poškozují.


Španělsko oficiálně produkuje přibližně 1 tunu šafránu ročně. Přičemž vyváží 100 tun šafránu ročně, z toho 20-30 tun pouze do USA. Jak je to asi možné?

Řecký šafrán

Nejznámější řecký šafrán se prodává pod značkou Krokos Kozani Saffroni (obchodní název: "Red Saffron") a pochází z městečka Krokos, které leží 5 km jižně od města Kozani v oblasti Makedonie v Řecku. Žádná jiná oblast Řecka nemůže produkovat pravý řecký šafrán. Jedná se o kvalitní šafrán, který podle ISO 3632 dosahuje barvicí síly 230 USP. Město Krokos je sídlem družstva pěstitelů šafránu v Kozani, které má 2000 členů rozdělených do 40 malých vesnic. Roční produkce, v závislosti na povětrnostních podmínkách, se každoročně pohybuje od 6 do 12 tun čistého šafránu. Většina této produkce je certifikována jako ekologická, navíc včetně známky chráněného označení původu (CHOP).
 

Marocký šafrán

Maroko je druhým producentem šafránů na světě po Íránu, a přesto povědomí o šafránovém Maroku je minimální. Všichni znají španělský šafrán, ačkoli se ve Španělsku šafrán pěstuje pouze na minimu ploch, zato je Španělsko zdatným distributorem zkoupeného šafránu. Marocká značka Safran Souktana je registrovaná ochranná známka a produkuje většinu celkového množství šafranu v Taliouine Taroudant Maroko. 


Pokud hledáte návod k pěstování šafránu setého, upozorňujeme, že je dostupný pro naše zákazníky (kteří u nás nakoupili) na obale hlízek. Podrobný návod pak na odkaze níže: 

Po kliknutí na banner PREMIUM SAFFRON budete přesměrováni na podrobný návod k pěstování.
Pro jeho zobrazení je nutné zadat přístupové heslo z obalu...