Masala se šafránem a kešu
INGREDIENCE NA KUŘE:
6 stroužků česneku, mletého nebo jemně strouhaného
5 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a mletý nebo jemně strouhaný
1 šálek bílého jogurtu
1 mletá chilli paprička Serrano
2 polévkové lžíce kukuřičné mouky (volitelně)
1 polévková lžíce mletého koriandru
1/2 lžička mleté skořice
1/2 lžička kosher soli
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky šafránových snítek (čnělek)
1/2 lžičky zemní kurkumy
1 lžička kořenící směsi Garam masala
1 1/2 vykostěného kuřecího stehna
INGREDIENCE NA OMÁČKU:
2 polévkové lžíce kokosového oleje
6 celých kardamonových lusků
4 celé hřebíčky
3 svitky celé skořice
1 velká bílá cibule
1 chilli paprička Serrano
2 polévkové lžíce sušených listů Pískavice řecké seno
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kořenící směsi Garam masala
1 šálek rajčatové omáčky
3 lžičky kosher soli
2/3 šálku vody
2 polévkové lžíce kešu ořechů
POSTUP:
1. Pro kuře si připravte marinádu: zázvor s česnekem v misce utřete do pasty a smíchejte s ostatními přísadami včetně šafránu, nejlépe do velké misky.
2. Do marinády obalte porce kuřete, zakryjte a nechte uležet 2 hodiny až 1 den, podle aromatických požadavků a chuti.
3. Na omáčku: zahřejte olej ve velkém hrnci na střední teplotu. Přidejte kardamon, skořici a hřebíček a vařte 1 minutu.
4. Přidejte cibuli a míchejte po dobu 3 až 5 minut.
5. Poté přidejte chilli papričky Serrano, koriandr, jogurt, práškovou chili papričku, směs masala a připravenou teplou zázvorovou pastu a vše povařte 1 minutu.
6. Vmíchejte sůl a rajčatovou omáčku a vařte další 2 minuty.
7. Přidejte kokosový olej, kešu ořechy a vodu a vařte 5 minut.
8. Přidejte kuřata a šťávu. Vařte vše dohromady po dobu 2 až 3 minut.